Betongmur som svinger seg

av | onsdag, 15 april, 2020

Vi har sett mange flotte hager i vår tid. Det er kanskje nettopp derfor denne gjør slikt inntrykk.

Artikkelen ble skrevet av frilansjournalist og tekstforfatter Stavanger Inger Anita Merkesdal i Informasjonshuset AS for Multiblokk AS høsten 2019. Temaet er hva en mur kan gjøre i hagen. Velkommen inn!

Velkommen inn

Egentlig er dette et gårdsbruk, som ble kjøpte for 25 år siden. Gårdsdriften er lagt ned og jorden er blitt tilleggsjord hos naboer. Familien sitter igjen med ca. fem mål. Der har Bjørn Malde brukt utallige timer. Han ba tidlig en landskapsarkitekt om hjelp til en overordnet plan. Han har også i flere omganger leid inn bistand fra en gravemaskinentreprenør, for å lø murer, grave og bygge. Med en helhetlig plan, gode produkt, fantasi, vilje og tid, er det mulig å skape et paradis i egen hage.

Utearealet i hagen øverst på Tjelta er delt inn i flere rom; inngangspartiet med et drivhus og grønnsakshage like ved, et lekeareal, bygd for barna den gangen da de var små, plenen utenfor terrassen – og det siste byggetrinnet – en terrasse med dam, hagehytte og vannfall. Samt en utsikt som kan slå pusten ut av de mest blaserte. Han har brukt mer eller mindre 25 år på å forme uteområdet, til det det er i dag.

Hage med mange rom

– Min kjære kone, Lene har vært helt suveren i dette. Selv om jeg har gjort det meste av utearbeid og byggingen, er det uten tvil hun som har båret lasset med huset og ungene opp gjennom all disse årene, understreker han takknemlig.
Paret har fire barn, Birgitte, Thomas, Martin, og Lina.
– I tillegg har vi vært så heldige og fått en fostersønn på 16 år, som flyttet inn til oss i vår. Nå er det kun de to minste på 15 og 16 år som bor hjemme, beskriver Bjørn.

Det er dette siste hageprosjektet hans vi har kommet for å se. Også her har han bygget det meste selv. Men han har leid inn hjelp fra entreprenør Lars Petter Dale til å renske fjellsiden for vegetasjon, til å lø trappen, til å legge på plass noen håndplukkede kampesteiner helt øverst og til å klargjøre for dammen.

Dammen rommer 20 000 liter vann, og har et komplekst pumpesystem. Det har den nevenyttige mannen, som driver eget firma innen elektro, selv montert. Selve dam-konstruksjonen er bygget av forskalingsblokker og betong. Forskalingsblokker er også brukt i fundamentet for hagehytten, og i muren som slynger seg langs plattingen.

Inger Anita

Tips oss! Har du noe å fortelle, så ta kontakt! 🙂 

0 kommentarer

Om meg

Mitt navn er Inger Anita Merkesdal, jeg er frilansjournalist, innholdsleverandør, foredrags­holder og tekstforfatter. Jeg samarbeider med engasjerte mennesker innen en rekke fagfelt, og har et stort og kompetent nettverk, som jeg kobler på når anledningen byr seg.

Inger Anita Merkesdal

følg oss
Instagram
Kategorier
Hjelp til innhold?
Populære artikler

Andre innlegg

Fusjonsvideo

Fusjonsvideo

Bilde: Aasmund Nikolaisen, Megabite AS. Selskapene Skjæveland Cementstøperi og Multiblokk har vært en betydelig kunde for Informasjonshuset AS i en rekke år. I høst fusjonerte selskapene til Skjæveland Gruppen AS. Selskapet har visualisert sammenslåingen, og sin...

Silje selger Capone

Silje selger Capone

– Det finnes så mange nye muligheter i havet! Silje smiler, i det hele smiler hun ofte. Men vi får la den tråden ligge litt. Å være tekstforfatter og innholdsleverandør betyr blant annet å få samarbeide med engasjerte mennesker. Som Silje, som jeg har hatt gleden av å...