Småbarnsfamilien på fem var på hytta i høstferien, vi besøkte dem mot slutten av uka. Ute silte regnet ned, inne var det lunt, lyst og trivelig. Vi ble møtt av kaffelukt og noe annet – var det … varme pannekaker?
Storesøster Nathalie på 10,5 år og lillesøster Filippa på 3 møtte oss i stua. Ulrik på 6 år kom småhoppende fra et soverom, han hadde for anledningen gjemt seg litt under ei seng.
Hytta, reist av Enkel Bygg, ligger høgt og fritt i hyttefeltet Sandangervågen på Randøy i Hjelmeland. Utsikten er slående, selv i grått høstvær. Til kaffekoppen, mens Helene Olsen Beck, godt hjulpet av Filippa først og fremst, steker pannekaker, får vi historien om hyttekjøpet deres.
Ryfast forandret alt
Familien bor på Madla, i Stavanger. Paret hadde i mange år vurdert å kjøpe hytte, og har tidligere lånt hytte på Sørlandet.
– Å kjøpe der er uaktuelt, for turen tar alt for lang tid. Spesielt i utfartshelgene er trafikken hinsides. Har du hytte på Sørlandet, må du nesten kjøre ned torsdagen. Vi hadde tenkt på Ryfylke, men ønsket ikke å være avhengig av ferge, forteller Pål Beck.
Ryfast forandret alt.
– Hytta her i Sandangervågen ligger bare fem kvarter hjemmefra. Når vi kjører hit har vi fortsatt hele fredagsettermiddagen og kvelden på hytta, i tillegg til hele helgen. Det er optimalt! Han smiler overbevisende.
Fiks ferdig hytte
Paret liker å ha besøk av venner og familie. Derfor hadde de lyst på en litt stor hytte, romslig nok til å ha besøk uten at det blir stress.
Hytten de kjøpte fra Enkel Bygg på forsommeren i år, er i overkant av 140 kvadratmeter. De har fått romslig kjøkken, fire soverom, to stuer, to bad, gang, et imponerende stort vaskerom og en enda mer imponerende yttergang. Her kan en virkelig ha mange i hytta, uten at det blir kaos i ytterklær og sko.
– Ja, vi er begeistret for rominndelingen, bekrefter Helene.
– Og så er det så deilig at alt er nytt. Når vi er hjemme er det alltid noe som må gjøres. Her er alt ferdig, derfor er det mulig å reise hit og bare slappe av. Vi kommer frem, fyrer i peisen, lager god mat og har det bare fint.
Falt pladask
Fra hytta ser det ut som om det er et stykke til sjøen.
– Det er det ikke. Det er bare rett ned bakken, så er en i vannet. Der er det helt fantastisk, med sandstrand, brygge med båtplass og trivelige folk, forsikrer de nesten i munnen på hverandre.
– Kjente dere til Hjelmeland og Enkel Bygg på forhånd?
– Nei, det er helt tilfeldig at vi valgte å kjøpe hytte her i Sandangervågen. Egentlig hadde vi sett på noe annet, som vi slo fra oss, og så var vi innstilt på at det ikke ble hyttekjøp i år. Så ringte jeg Leif Magne for å høre om de hadde ledig tomt. Han inviterte oss inn til visning på hytta her, og dermed var hytta solgt.
– Etter første visning?
– Ja, han sa at han var sikker på at om vi bare kom inn og så hytta og hyttefeltet, så ville vi falle pladask. Og det hadde han rett i, forteller Helene og ler.
Pål supplerer henne.
– Vi tok selgeren i hånden på første visning og fikk nøklene med det samme. Men han var heldig med timingen, han Leif Magne, sier familiefaren.
Mange å leke med
Det erfarne eiendomsmeglerparet, til sammen må de ha vært inne i hundrevis av hus, stilte ikke bare store krav til hytta. De var vel så opptatt av det som er rundt.
Pål er fra Bergen og oppvokst med tilgang til sjø. For ham var det utenkelig å kjøpe hytte uten båtplass og fiskemulighet.
– Vi ville også ha hytte et sted hvor det er tilrettelagt for barna ved sjøen. Her i Sandangervågen er det nydelig sandstrand ved bryggene, og masse andre unger, forteller Pål.
Visningshelgen var det dugnad i feltet.
– Det var masse unger her, og superhyggelige, strålende mennesker – alt bare klaffet. Vi lette etter hytte i et hyttefelt. Vi hadde ikke lyst på ei hytte i skogen, sier Helene, og blir avbrutt av eldstedatteren: – Vi har hytte i skogen!
– Ja, det er sant, ler foreldrene.
– Vi har hytte i skogen, men likevel i et hyttefelt. Vi ville ha hytte et sted hvor barna har mange andre å være sammen med. Hvor de trygt kan løpe ned til naboen og leke hele dagen.
Det har de fått. De var på hytta i fire uker i sommer. Da ferien var over ville ungene helst ikke reise hjem igjen.
Kjekk innredning
Hytta var nøkkelferdig da de kjøpte den, og umøblert. Inne har de gjort noen småting på kjøkkenet, men det var bare å flytte rett inn.
– Da vi kjøpte hytta ville vi begynne å bruke den med det samme, så det ble litt hektisk. Å flytte inn i ei helt ny hytte er som å flytte inn i et nytt hjem. Du trenger alt fra senger til oppvaskkost. Men det var kjempekjekt!
Den første helgen kjørte de hver sin bil med tilhenger for å få med det viktigste og de største møblene, så tok de med litt mer hver helg.
Tar hagen i bruk
Det som gjenstår å gjøre, er å innrede uteområdene. Hytta har ett mål tomt. Men slikt er det kjekt å holde på med etter hvert. I sommer startet de med å fjerne jord, lyng og røtter fra en liten bergknapp. Planen er å fortsette å rydde der. Nå har de fått hjelp fra grunneieren til å sette opp en staselig natursteinsmur, som avgrenser det som blir plen.
– For tre uker siden var det bare humper og stein utenfor her, peker Pål.
– Grunneieren har planert det. Når muren er ferdig skal vi utvide terrassen, som går ut fra stua. Da får vi litt mer plass, så vi kan ha gjester der.
De drømmer om badestamp og pizzaovn i hagen. I enden av plenen kommer en gapahuk, som en liten utestue.
– Her oppe i Sandangervågen ligger vi så høyt at vi har kveldssol. Vi har brukt sommeren til å finne ut hvor solen er når, og har planlagt fine soner i hagen for å få mest mulig ut av uteområdet vårt, forteller Helene.
Nyter nærmiljøet
– Hvorfor hytte?
– Det er deilig å komme ut fra byen til natur og frisk luft og ungene er glade i å bade og fiske. Det får vi gjøre her, når været tillater det.
– Hva gjør dere i regnvær?
– I går var vi på tur på Hjelmen (fjelltoppen i Hjelmeland sentrum, som har gitt kommunen navn red.anm). Vi har vært på tur til badelandet i Suldal. Det er helt fantastisk. Det går også an å fiske, selv om det ikke er strålende sol, og så har vi blitt kjent med folk her i feltet. Det er trivelig å være på besøk hos hverandre. Det er litt lavere terskel for å gå på besøk når vi er på hytta enn hjemme, svarer de.
Familien gjør seg gradvis kjent i området, men allerede i sommer oppdaget de noen av fordelene ved Hjelmeland. Her er det lett å handle lokalt.
– I sentrum får vi egentlig alt vi trenger, og så selger de mye frukt her på Randøy. I sommer var det boder over alt, hvor vi kunne kjøpe blomster og bær fra lokale produsenter. På den andre siden av øya her er en gård hvor de selger alt av grønnsaker, frukt og bær. Det er helt fantastisk, beskriver Pål begeistret på klingende bergensk.
0 kommentarer