Et gjestfritt paradis i Hjelmeland

Hvordan er det å ha hytte i Hjelmeland? Og blir det ikke kjedelig å fortsatt være på samme sted etter hvert som årene går?

av | torsdag, 3 desember, 2020

Det lurte vi på. Derfor inviterte vi oss selv på hyttebesøk til familien Jostein og Inger Wagle. Paret kjøpte hytte i Enkel Byggs hyttefelt i Sandangervågen på Randøy i 2008, og har så å si vært der siden.

En del av familien

– Velkommen inn, hilser Jostein Wagle. Han tar imot oss i hyttas soleklare hjerte, et innebygget utekjøkken.

Værelset var opprinnelig en åpning mellom hytta og annekset. Nå er det et trivelig inne-uterom, med varmekabler under flisegulvet, glassdører i begge ytterveggene og tak som slipper lyset inn. Her er romslig langbord, kjøkkenbenk med gasskomfyr – for sløying av fisk og koking av krabbe – og trivsel i hver centimeter.

Barnebarna Synva på åtte og Aron på tolv dukker opp. De bor i Stavanger. Sammen med mamma Annelise Wagle besøker de besteforeldrene på hytta i helgen. Jostein og Inger Wagle har to døtre. De var i 20-30 års alderen da hytta ble bygget. I etterkant har fire barnebarn kommet til, som perler på en snor. Hytta sto ferdig to dager før eldstemann Aron ble født. Noen datoer glemmer en aldri.

Inger og Synva i det innebygde uterommet. Synva besøker ofte besteforeldrene på Hjelmelandshytta. – Er det av og til litt kjedelig og? – Nei! Det er bare kjekt!

Kjente området fra før

– Hvorfor bygde dere hytte, og hvorfor her på Randøy i Hjelmeland? 

– Før vi kjøpte hytta hadde vi campingvogn hos en grunneier på Fisterhammeren i 11-12 år. I løpet av den tiden ble vi forelsket i området, så vi visste hva vi gikk til. Da vi kom i kontakt med Leif Magne i Enkel Bygg, og fikk vite at de skulle legge ut et helt hyttefelt her i Sandangervågen, dro vi hit. Vi så straks at i dette feltet er det et fantastisk potensial.

– Hvorfor?
– Beliggenheten er unik. Området er solvendt og åpent, men likevel lunt. Storheten i naturen er helt spesiell. Det er også nærheten til sjøen, turmulighetene og kombinasjonen av både sjø, skog og fjellterreng. Han svarer på inn- og utpust, og fortsetter.

– Vi har etablert uteområde vårt uten innsyn. Samtidig har vi naboer rundt oss. Vi treffer dem, vi hører dem og prater med dem. Det er så utrolig fint. Vi er for oss selv, og møter likevel hyggelige folk når vi går tur på feltet eller når vi kommer inn etter en båttur med tegner. Det er trivelig å slå av en prat om fangsten vår og få høre hva andre har fått i dag, forteller Jostein.

– Samholdet her er unikt. Nå er det over 40 hytter i feltet. Vi opplever det som et stort, trivelig fellesskap, bekrefter Inger. 

Hjemmekontor på Hjelmeland-hytta

Paret bor og jobber på Jørpeland. Det lar seg fint gjøre å bo på hytta og pendle til jobben i sommerhalvåret. Nå når alle har kjent hvordan det er å arbeide fra hjemmekontor, ser de også på muligheten for å ta langhelger på hytta i kombinasjon med hjemmekontor der. Med bredbånd fungerer det fint. 

– Tilgangen til sjø er et must for oss, og vi har vært i hele området med båt. Foreldrene mine hadde hytte på Høle og som guttunge vokste jeg opp med hytte på Tananger. Da vi fikk muligheten for å kjøpe hytte her, var vi ikke tvil beskriver Jostein Wagle. 

Langbordet Jostein Wagle sitter ved rommer hele storfamilien. – Her har vi vært tre juler og kost oss med hele familien. Selv om det kan være litt trangt, så er det plass til alle.

Tett på naturen

– En ting er Ryfylke og Hjelmeland sommerstid. Hva med høsten og vinteren?

– De siste årene har vi gjerne vært en måned i sørligere strøk om vinteren. Når vi da kommer hjem, merker vi hvor viktig og godt det er med årstider. Høsten her er fantastisk. Du merket det med en gang. Den krystallklare høstluften, når trærne gulner og fargene kommer i skogen. Det må bare oppleves. Det er det samme med våren, svarer han begeistret og beskriver hvordan de gleder seg til påsken. Da begynner sjølivet igjen. Båten blir satt på sjøen, tomten blir ryddet for vinterrusk og de kan igjen kjenner gleden over en ny vår.

– Vi trives med at det er forskjell på årstidene. Vi trives også med at det er noe å holde på med her på hytta. På Jørpeland bor vi i leilighet. Jeg ser for meg at når vi etter hvert går ut av arbeidslivet, kommer vi nok til å bo i Sandangervågen fra påske til oktober, med «hytte» i leiligheten på Jørpeland. 

Aron dukker opp igjen. Han og morfaren skal ut på sjøen, det er teiner og krabber på gang. De ivrige gutteøynene lyser av iver. 

Dette bildet er faktisk tatt innenfra. Dette er utsikten fra det innebygde utearealet. – Dette er det beste rommet i hytta. Dette er paradiset, mener Aron bestemt.

Inger Anita

Tips oss! Har du noe å fortelle, så ta kontakt! 🙂 

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Mitt navn er Inger Anita Merkesdal, jeg er frilansjournalist, innholdsleverandør, foredrags­holder og tekstforfatter. Jeg samarbeider med engasjerte mennesker innen en rekke fagfelt, og har et stort og kompetent nettverk, som jeg kobler på når anledningen byr seg.

Inger Anita Merkesdal

følg oss
Instagram
Kategorier
Hjelp til innhold?
Populære artikler

Andre innlegg

Klimautvalgets anbefalinger: Mer enn stans av norsk oljeutvinning

Klimautvalgets anbefalinger: Mer enn stans av norsk oljeutvinning

Det sa utvalgsleder Martin Skancke fredag 27.10.2023, da han presenterte NOU 2023: 25 Omstilling til lavutslipp – Veivalg for klimapolitikken mot 2050, utarbeidet av Klimautvalget 2050. Så gav han rapporten til Klima- og miljøminister, Andreas Bjelland Eriksen....

Bærekraftig fornying av rør

Bærekraftig fornying av rør

Det er ikke slik at vegger må rives og gulv åpnes selv om rør lekker (eller er utsatt for andre problem). Denne artikkelen er skrevet av Informasjonshuset AS, på oppdrag av SSTT. Det er en Norsk-Svensk organisasjonen for bedrifter og andre aktører som er opptatt av...