Kinderegget biokull!

Sandnes kommune har bygget et biokullanlegg der organisk avfall skal omformes til nærvarme og biokull. Interessen fra omverden er stor, både hos andre kommuner, privat næringsliv og forskningsinstitusjoner.

av | fredag, 29 januar, 2021

Biokull produseres av planterester, organisk avfall som ellers ville vært et avfallsprodukt. Biokull er et reelt alternativ til torv som plantejord, biokull binder CO-2 og sparer myrene våre, samtidig som vi får et næringsrikt jordprodukt, som er helt ugressfritt.

På Ruten – byens oppgraderte kollektivknutepunkt og festplass – har kommunen brukt ca. 400 kubikkmeter biokull, rundt 100 tonn.
– Her lagrer vi ca. 75 kg CO2 per kvadratmeter plantefelt, forteller Arne Jørgensen. Han er kommunens prosjektleder for oppgraderingen av Ruten, og for biokull-prosjektet.
– Det er vel klart det største anlegget med biokull i Norge, og for så vidt i Europa også, bortsett fra i Stockholms gater og parker, forklarer prosjektlederen.

Kommunen har brukt biokull til trær på Ruten – byens oppgraderte kollektivknutepunkt og festplass, i et prefabrikkert regnbed av betong i en barnehage og i plantekasser ved rådhuset, blant annet.

Kommunen deler også ut jord basert på biokull til byens innbyggere. 

Vannfakta.no, Informasjonshusets nyhetsportal om vannrelatert fakta – spesielt knyttet til bærekraft og sirkulærdisponering, ble invitert til å besøke anlegget for biokullproduksjon i Sandnes. Her kan du lese om selve biokullproduksjonen og prosjektet og her er en artikkel om biokull benyttet i Sandnes sentrum.

Les mer om prosjektet, og Miljødirektoratets støtte til det, her.

 

Inger Anita

Tips oss! Har du noe å fortelle, så ta kontakt! 🙂 

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Mitt navn er Inger Anita Merkesdal, jeg er frilansjournalist, innholdsleverandør, foredrags­holder og tekstforfatter. Jeg samarbeider med engasjerte mennesker innen en rekke fagfelt, og har et stort og kompetent nettverk, som jeg kobler på når anledningen byr seg.

Inger Anita Merkesdal

følg oss
Instagram
Kategorier
Hjelp til innhold?
Populære artikler

Andre innlegg

Jubilerende betongvarebedrifter!

Jubilerende betongvarebedrifter!

Gjennom 2021 vil bedriftene blant annet markerer jubileene på flere måter. Det mest synlige her og nå er nok bilene våre, som nylig er oppgradert med jubileumsemblem. Skjæveland ble grunnlagt av Georg Hebnes, som i 1938 kjøpte en gård på Skjæveland. Familien trengte...

Anleggsgartnere og LOD-kunnskap

Anleggsgartnere og LOD-kunnskap

– Nå er det viktig at anleggsgartnerne skaffer seg kompetanse innen lokal overvannsdisponering (LOD), mener anleggsgartner Karsten Totland Raddatz.  Han er styreleder i NAML, har anlagt og driver anleggsgartnerfirmaet Hageform AS og snakker selv om å ta...